IBM Connections Desktop Plug-in pro MS Windows

Již je to nějakou dobu co byl tento plug-in uvolněn. S publikováním materiálů ze Symposia 2012 v prostředí IBM Connections na webu SUTOLu nastal čas pro jeho praktické otestování.

Instalace

Instalační soubor je ke stažení v katalogu na webu Greenhouse (odkaz přímo na plug-in). Pro možnost stahování je nutné se na serveru Greenhouse zdarma zaregistrovat.

Samotná instalace není nic složitého. Rozbalte stažený zip soubor ve kterém je exe soubor, který spusťte a samotnou instalací vás provede průvodce.

První spuštění a připojení k serveru

Po prvním spuštění bude zobrazena informační obrazovka “O produktu” s obecnými informace a tlačítkem “Začínáme”. Klepněte na toto tlačítko.

connections_001

V otevřeném dialogovém okně vyplňte údaje o serveru ke kterému se budete připojovat. V případě, připojení k serveru SUTOLu, zadejte do pole “Adresa URL serveru” adresu https://connections.sutol.cz, do pole “Zobrazovaný název” zadejte text který bude zobrazen ve Windows a dále vyplňte přihlašovací jméno a heslo a klepněte na “Připojit”

connections_002

Pokud vše proběhlo správně, tak Vám v průzkumníku Windows přibyla další položka “IBM Connections obsahující přípojení na SUTOL.

connections_004

  • Připojení k dalšímu serveru – v levém sloupci klepněte pravým tlačítkem myši na položku “IBM Connections” a z nabídky vyberte “Připojit k serveru”. Další servery které jsem vyzkoušel jsou Greenhouse s adresou https://greenhouse.lotus.com nebo BleedYellow s adresou https://www.bleedyellow.com
    connections_017

Přidání komunity a její správa

Když už jsme plug-in instalovali z důvodu přístupu k souborům ze Symposia 2012, přidáme si veřejnou komunitu Business Gets Social kde tyto soubory jsou uloženy.

V levém sloupci klepněte na položku “Komunity” a následně v pravém okně na tlačítko “Přidat komunity”.

connections_005

V dialogovém okně zadejte výše uvedený název komunity nebo klepněte na šipku v kroužku na pravé straně okna a vyberte komunitu ze seznamu (v seznamu jsou pouze komunity jejichž jste členem a komunity které sledujete). Je možné přidat více komunit, tak pokud Vás zajímají i další komunity vyberte je a následně klepněte na “Přidat”.

connections_006_1connections_006_2

Seznam v Průzkumníkovi ve Windows se doplní o přidané komunity kde je následně možné zobrazit v každé komunitě soubory které obsahuje.

connections_007

  • Přidání další komunity – v levém sloupci klepněte pravým tlačítkem myši na položku “Komunity” a z nabídky vyberte “Přidat”.
  • Odebrání komunity – v levém sloupci klepněte pravým tlačítkem myši na komunitu kterou chcete odebrat a z nabídky vyberte “Odebrat”
  • Vlastnosti komunity – pokud kliknete na název komunity pravým tlačítkem myši a vyberete položku “Vlastnosti”, máte možnost se podívat datum poslední aktualizace a velikost využitého místa z kvóty, která byla komunitě přidělena
    connections_014

Přidání lidí a jejich správa

Stejně jako přidáváte komunity ze kterých Vás zajímají soubory, tak můžete přidávat lidi od kterých Vás zajímají soubory, které publikovali. V levém sloupci klepněte na položku “Lidé” a na pravé straně klepněte na tlačítko “Přidat soubory osoby”

V dialogovém okně zadejte jméno nebo emailovou adresu požadované osoby, případně klepněte na šipku v kroužku na pravé straně okna a vyberte osobu ze seznamu (v seznamu jsou pouze lidé, které sledujete nebo jsou ve vaši síti). Pokud máte vybráno klepněte na tlačítko “Přidat”.

connections_011_1connections_012

Pod “kategorii” Lidé se doplní položky jednotlivých osob které jsem přidali. Po kliknutí na konkrétního člověka se zobrazí seznam souborů které publikoval.

connections_013

  • Přidání další lidi – v levém sloupci klepněte pravým tlačítkem myši na položku “Lidé” a z nabídky vyberte “Přidat”.
  • Odebrání lidí – v případě, že se rozhodnete odebrat někoho ze seznamu lidí, klepněte na jeho jméno pravým tlačítkem myši a vyberte “Odebrat”
  • Zobrazení vlastností konkrétního člověka – klepněte na jméno člověka pravým tlačítkem myši a vyberte položku Vlastnosti. Otevřené dialogové okno Vám dá informace o jméně, emailu a poslední aktualizaci od daného uživatele
    connections_015
  • Vizitky – pro zobrazení vizitky požadovaného uživatele klepněte pravým tlačítkem na jeho jméno a vyberte položku “Vizitky”. Přímo z karty vizitky máte možnost člověka odebrat ze své sítě, zahájit sledování jeho aktivit nebo mu odeslat email. Kliknutím na tlačítko “Další” se otevře nabídka umožňující přístup k položkám IBM Connection, kde je uvedený člověk nějak “angažován” (tyto položky budou otevřeny ve webovém prohlížeči)
    connections_016connections_016_1

Soubory a jejich vlastnosti

Se samotnými soubory je v zásadě možné pracovat stejně jako jste zvyklí u souborů které máte na síťových discích. Dokončit operace se soubory se Vám samozřejmě povede pouze ty, na které máte oprávnění.

Nabídka Vlastnosti souboru a kontextová nabídka pod pravým tlačítkem myši je doplněna o akce specifické právě pro IBM Connections. Máte tak přímo z prostředí Windows možnost např. doporučit soubor, komentovat soubor, nahrát novou verzi, ….

connections_008connections_009

Jaký je …

Vysoce subjektivní odstavec, tak pokud bude mít někdo jiný názor, tak na to má samozřejmě právo.

Za sebe musím říci, že pro práci ze soubory v komunitách je pro mne přístup příjemnější než přes webový prohlížeč. Ze soubory pracuji v zásadě stejně jako by se jednalo o soubory na síťové disku.

Příjemné jsou i možnosti, které nabízí vizitky jednotlivých lidí.

Pokud Vás článek navnadil k vyzkoušení, tak neváhejte a zkoušejte. Nic to nestojí a pokud Vám to nebude vyhovovat, tak smazat to můžete vždycky. Pro testovací účely použijte Connections na http://greenhouse.lotus.com, jsou k tomuto účelu určeny a je to vhodnější než testovat a zkoušet na komunitním webu SUTOLu.

2 komentáře k „IBM Connections Desktop Plug-in pro MS Windows“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *