Podepisování a šifrování emailů

Poslední dobou jsem dostal několik dotazů zda je možné z klienta Lotus Notes odeslat elektronicky podepsaný nebo šifrovaný email a to nejen v rámci pošty Domino, ale i do internetu. Přikládám to skutečnosti že v platnost vzešel zákon o elektronickém podpisu a uživatelé chtějí tímto způsobem komunikovat. Rozhodl jsem se tedy k tomuto tématu napsat články o tom, jak odeslat elektronicky podepsaný a šifrovaný email z klienta Lotus Notes.

Elektronicky podepsaná pošta

Důvodem proč odeslat elektronicky podepsanou zprávu je umožnit adresátovi zprávy, aby měl jistotu že skutečným odesílatelem je ten, kdo je ve zprávě uveden. Pro tento úkon musí odesílatel disponovat patřičným certifikátem, jehož privátní klíč slouží pro podepsání zprávy. Současně vydavatel takového certifikátu zaručuje, že ten komu byl certifikát vydán je skutečně osobou za kterou se vydává.

Šifrovaná pošta

Cílem tohoto kroku je zajistit aby zprávu mohl přečíst pouze ten, komu je určena. V praxi to znamená, že zprávu která je šifrovaná veřejným klíčem adresáta může přečíst pouze ten kdo má privátní část tohoto klíče.

Následovat by měly články na tato témata

Zajímavé články k tématu na které jsem narazil
Může email nahradit písemnou formu? –> http://www.lupa.cz/clanky/muze-email-nahradit-pisemnou-formu/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *